آلودگی نوری

بطور کلی آلودگی نوری به نور اضافی یا مزاحمی گفته میشود که توسط انسان بوجود آمده باشد و به بیان دیگر، نور اضافی یا مزاحمی که بدلیل طراحی یا اجرای بد یک سیستم روشنایی و ایجاد نوری فراتر از حد انتظار روشنایی بوجود آمده باشد. میزان گستردگی عوامل ایجاد آلودگی نوری بسیار وسیع است.

بعنوان مثال این عوامل شامل بخشهای متنوعی نظیر گنبد نوری، ساختمانها و برجهای روشن، روشنایی معابر، نور قایقهای ماهیگیری، چراغهای خطر و حراستی، نور وسایل نقلیه، شعله چاههای گاز دور از ساحل و حتی نور تجهیزات تحقیقاتی زیر دریا نیز میشود.

ازآنجائیکه این پدیده دارای اثرات منفی بسیاری شامل اثرات زیست محیطی بر جانوران و گیاهان و بطور کلی اکوسیستم حیات وحش، تاثیر بر ستاره شناسی، تلفات انرژی، ایجاد یا تشدید بیماریها، مبهم بودن ستارگان در آسمان شب و … است، مطالعه و بررسی آن دارای اهمیت فراوان بوده و مقابله با آن میتواند اثرات مثبت فراوانی در پی داشته باشد.

آلودگی نوری | آلودگی نوری چیست | نورپردازی اصولی | محاسبات روشنایی | مهندسی روشنایی

 

تاثیر آلودگی نوری بر حیات وحش و اکوسیستم

برای میلیاردها سال حیات بر روی زمین بر ریتم مشخص شب و روز متکی بوده است. و بر این اساس دی ان ای گیاهان و حیوانات شکل گرفته است. اما انسان به وسیله روشنایی که در شب ایجاد کرده در حال تاثیر گذاشتن بر این چرخه است. تولید مثل، تغذیه، خواب و محافظت در برابر شکارچیان برای حیوانات و گیاهان بستگی به چرخه ی شب و روز دارد. شواهد علمی نشان می دهد که نور مصنوعی در شب اثرات منفی و کشنده ای در بسیاری از موجودات از جمله دوزیستان، پرندگان، پستانداران، حشرات و گیاهان دارد.

آلودگی نوری | آلودگی نوری چیست | نورپردازی اصولی | محاسبات روشنایی | مهندسی روشنایی

 

چراغ های مصنوعی غیراصولی مختل کننده اکوسیستم جهان

برخی از حیوانات در طول روز در خواب و در طول شب در حال فعالیت هستند. آلودگی نوری میتواند با تاثیر بر این چرخه در زندگی آنها اخلال ایجاد کند. بر اساس تحقیقات دانشمندی به نام کریستوفر کیبا برای این موجودات مشخص شده است که نورهای مصنوعی می توانند با تغییر اکوسیستم آسیب های جدی به آن وارد کنند.

شکارچیان از نور برای شکار و از تاریکی برای پوشش استفاده می کنند. کیبا توضیح می دهد که آسمان شب اکنون از ۲۰۰ سال قبل هزاران با روشن تر شده است. و ما فقط شروع به یاد گیری درباره یک تاثیر بد بر زندگی این جانوران هستیم. تابش های خیره کننده می تواند بر تالاب ها که زیستگاه حیواناتی مانند قورباغه، وزغ و .. نیز تاثیر منفی بگذارد.  و باعث کمتر شدن تولید مثل و کاهش جمعیت آنها شود.

آلودگی نوری با تاثیر بر زندگی لاک پشت ها می تواند باعث مرگ آنها شود

لاک پشت های دریایی در اقیانوس ها زندگی می کنند اما شب هنگام به ساحل می روند. آنها مسیر خود را براساس افق اقیانوس پیدا می کنند. آلودگی نوری ایجاد شده باعث اشتباه آنها در مسیریابی صحیح آنها می شود. فقط در فلوریدا سالانه میلیون ها لاک پشت به همین دلیل می میرند.

آلودگی نوری | آلودگی نوری چیست | نورپردازی اصولی | محاسبات روشنایی | مهندسی روشنایی

 

چراغ مصنوعی و اثرات مخرب آن بر بسیاری از گونه های پرنده

مهاجرت پرندگان بر اساس نورماه و ستارگان در آسمان شب انجام می شود. آلودگی نوری ایجاد شده در شهرهای بزرگ می تواند باعث سرگردانی آنها برای تعیین درست مسیرشان شود. سالانه میلیون ها پرنده به دلیل برخورد با ساختمان های بلند می میرند. پرندگان مهاجر براساس تغییر فصول اقدام به مهاجرت به سرزمین های دیگر می کنند.

آلودگی نوری ایجاد شده با تغییر شرایط آب هوایی باعث مهاجرت زودتر از زمان مناسب یا دیرتر از آن شود. که این موضوع می تواند بسیار مضر برای آنها باشد.

آلودگی نوری | آلودگی نوری چیست | نورپردازی اصولی | محاسبات روشنایی | مهندسی روشنایی

اکوسیستم ها : ارتباطی میان همه چیز

بسیاری از حشرات به سمت نور جذب می شوند و نورمصنوعی می تواند جذابیت مهلکی برای آنها ایجاد کند. کاهش جمعیت حشرات تاثیر منفی بر تامین غذا و گرده افشانی خواهد داشت. برخی از شکارچیان نیز از همین موضوع برای تامین غذای خود استفاده می کنند.

آلودگی نوری | آلودگی نوری چیست | نورپردازی اصولی | محاسبات روشنایی | مهندسی روشنایی

 

آلودگی نوری، هدر رفتن پول و انرژی

نورپردازی در جایی که بیش از حد مورد نیاز درخشش داشته باشیم، بی فایده است. و باعث هدر رفتن پول و انرژی خواهد شد. به طور مثال در ایالات متحده سالانه بیش از ۱۲۰ تراوات ساعت انرژی الکتریکی مصرف شده، که عمده آن برای روشنایی خیابان ها و پارک ها استفاده می شود. که این میزان برای تامین انرژی دو سال شهر نیویورک کافی است. موسسه IAD در آمریکا برآورد کرده است که حدودا سی درصد از این میزان انرژی برای چراغ هایی هدر می روند که بدون محافظ هستند. این میزان حدود ۳٫۳ میلیارد دلار هزینه را هدر می دهد و ۲۱ میلیون تن دی اکسید کربن تولید  می کند که برای جبران آن نیاز به کاشت ۸۷۵ میلیون درخت به صورت سالانه نیاز است.

مسوولیت حفظ محیط زیست ما را برآن می دارد که از انرژی کمترین میزان بهره برداری و بیشترین بازده را داشته باشیم بدین منظور:

نصب و راه اندازی تجهیزات روشنایی با کیفیت تا حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد در هزینه ها و تولید دی اکسید کربن می تواند کاهش دهد.

تجهیزات استفاده شده باید دارای محافظ باشد و پخش نور آن باید به سمت پایین باشد نه رو به آسمان.

چراغ های محافظ دار مقداری از شدت نور خروجی رسیده بر روی زمین می کاهند اما از هدر رفتن انرژی جلوگیری بیشتری می کنند.

از نورپردازی های غیرضروری داخلی نیز باید اجتناب کرد و در زمان هایی که نیاز به سیستم روشنایی نداریم حتما باید از خاموش بودن آن مطمئن باشیم.

آلودگی نوری | آلودگی نوری چیست | نورپردازی اصولی | محاسبات روشنایی | مهندسی روشنایی

تکنولوژی های جدید در کاهش مصرف انرژی می تواند موثر باشد

ال ای دی ها و کامپکت فلوئورسنت ها به کاهش مصرف انرژی می تواند کمک کنند و سازگاری بهتری با محیط زیست دارند

استفاده از دیمر، سنسورهای حرکتی و تایمرها نیز به کاهش میانگین مصرف کمک کرده و آنرا کاهش می دهند

کیفیت استاندارد طراحی نورپردازی میزان مصرف انرژی را کاهش می دهد، همچنین تولید دی اکسید کربن و هزینه های انرژی را کاسته و آسمان زیبا در شب را برایمان فراهم خواهد ساخت.

نورپردازی، امنیت و ایمنی

به طورکلی هیچ شواهد علمی مبنی بر از بین رفتن جرم بر اساس روشنایی معابر و خیابان ها وجود ندارد، اما می تواند امنیت بیشتری را برایمان فراهم کند. مطالعات انجام شده ی سال ۲۰۱۵ در مجله اپیدمیولوژی و بهداشت جامعه نشان می دهد صرفا که چراغ های خیابانی از انجام حوادث و یا جرم و جنایت جلوگیری نمی کند و هزینه های زیادی صرف آن می شود.

تحقیقاتی در انگلستان و ولز انجام شد که با تمرکز بر ۶۲ منطقه مشخص شد روشنایی تاثیری بر جرم و جنایت انجام نداشته است بنابراین می توان سیستم روشنایی را در زمان های خاصی مورد استفاده قرار داد، آن را دیم کرد یا با لامپ های مناسب تری جایگزین کرد. بر اساس این گزارش می توان با استفاده از سیستم های مناسب از سیستم روشنایی به طور بهینه استفاده کرد. اما سیستم روشنایی مناسب می تواند دید بهتری برای عابران فراهم کند.

روشن تر بودن به معنای امن تر بودن نیست

براساس گزارش انجمن پزشکی آمریکا در سال ۲۰۱۲ تابش خیره کننده سیستم روشنایی در شب می تواند خطرات ناراحتی ناتوانی های بصری را ایجاد کند. روشنایی خارجی به منظور افزایش ایمنی و امنیت انجام می شود ولی روشنایی غیر استاندارد می تواند نتایج نادرستی به وجود آورد. هدف روشنایی همیشه باید دید بهتر برای عابران باشد. خیرگی ایجاد شده ی نتیجه روشنایی نامناسب می تواند دید را مختل کند.

 

سلامتی انسان

قرار گرفتن در معرض نور مصنوعی در شب می تواند به سلامت شما آسیب برساند

تکامل انسان بر اساس ریتم شب و روز شکل گرفته است. گسترش نورهای مصنوعی باعث شده است تا کمتر در تاریکی طبیعی شب قرار بگیریم. تحقیقات نشان می دهد که نور مصنوعی در شب می تواند تاثیر منفی بر سلامت انسان، افزایش خطر، چاقی، افسردگی، اختلالات خواب، دیابت، سرطان سینه و … بگذارد.

ریتم شبانه روز و ملاتونین

مانند حیات همه ی موجودات زنده ی دیگر، حیات انسان نیز بر اساس ریتم مشخص شب و روز شکل گرفته است. نورهای مصنوعی غیر اصولی می توانند این چرخه را برهم بزنند. بدن ما بر اساس این ریتم تولید هورمون ملاتونین می کند. ملاتونین به سلامتی ما کمک می کند. خواص آنتی اکسیدانی آن در تنظیم خواب، افزایش سیستم ایمنی بدن، کاهش کلسترول، عملکرد تیروئید، و … تاثیر گذار می باشد. قرار گرفتن در نورمصنوعی بیش از استانداردها باعث جلوگیری از تولید آن خواهد شد.

[تعداد: 0    میانگین: 0/5]

Leave a comment